fbpx
Top

I za kraj ove serije tekstova, druženja sa knjigom britanskog diplomate 19. veka i obilaženja Zapadne Srbije – još jedna anegdota iz Bajine Bašte. Prosto ne mogu da je preskočim! A ide ovako.

„Izvinite, gde se nalazi pumpa za gume?“, pitala sam na jednoj od benzinskih stanica u ovom gradu.

Bila sam na putu već neko vreme i trebalo je proveriti po nešto na francuskom „laviću“. Plan je bio da nekoliko dana provedem u Bajinoj Bašti, u zapadnom delu Srbije. Mali je grad, ali ima sve što mi treba da se dva-tri dana odmorim i „napunim baterije“.

Čovek me je samo pogledao, delovalo je da bi rado nešto izustio, ali se trudio da bude fin, pa je samo klimnuo glavom i rekao: „Ne ovde.“

Obišla sam još nekoliko benzinskih pumpi u gradu, da bi mi na kraju rekli (sa sve onim „pobogu“ i uz zbunjene poglede na „ženu za volanom“), da zapravo „pumpe za gume ne postoje na benzinskim stanicama“, jer „tu se obično ne nalaze“?! Hm…

serbia-travel-bajina-basta-glimpses-of-the-world

Kad zalutate u vremenu i prostoru… Bajina Bašta

U svakom slučaju, savetovali su mi da idem „niže putem“ do prvog vulkanizera. Kako sam se pojavila u ovom servisu, tako su me spopali pitanjima i dočekali iskrenim smehom jer je „žena ’ladno’ tražila da naduva gume na benzinskoj pumpi“!

Mora se priznati da je ovo zvučalo kao još jedan vic o ženama i vožnji, i ovde jeste delovalo kao da je smešno. Ljudi su se iskreno zabavljali, taj smeh nije bio maliciozan, već prirodan. Nisu hteli ni da čuju da naplate što su mi naduvali gume – pomogli su dami, dok su se dobronamerno smeškali, to im je bilo dovoljno. Na kraju sam i sama počela da se smejem…

Ušetah u „Zonu sumraka“?

Kakvo sjajno putovanje sve skupa, toliko lepih momenata i simpatičnih anegdota! I toliko zanimljivih poređenja sa Srbijom 19. veka, onakvom kakom ju je video Arčibald Pejton.

Kraj

Svi tekstovi SERIJE Srbija 19. veka

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share