fbpx
Top

“Azurna obala Šta videti” je tekst o malim, izuzetno simpatičnim gradovima duž Mediterana, o kojima sigurno ne znate puno. Evo šta sam ja o njima naučila, putujući od grada do grada.

Iako nisu tako popularni kao njihovi susedi Nica, Kan i Monako, mali gradovi Francuske rivijere zapravo su pravi odraz šarma ove zemlje. Čini se da su plaže na ovom delu Azurne obale prijatnije, čistije, manje “napadnute” sa svih strana, uličice deluju lepše, čak možete da sretnete i meštane i popričate sa njima uz čašu vina, u obližnjem kafeu ispod izdašne krošnje. Nije sve krcato isključivo turistima.

French-Riviera-small-towns-Glimpses-of-the-World

AZURNA OBALA Šta videti: Ne tako daleki Alpi u pozadini

Azurna obala – Šta videti

Osim toga, ovde ima puno toga da se vidi – od rimskih ruševina, srednjovekovnih građevina i muzeja, do starinskih kulinarskih jelovnika. Mnogi od gradova duž Azurne obale u imenu imaju ekstenziju “na moru” (sur mer), te im je i to simpatičan kuriozitet.

Žan Kokto u Mentonu

Azurna obala Šta videti

Mapa Azurne obale (Google Maps)

Maltene na granici sa Italijom nalazi se gradić Menton. Ime mu je prvi put pomenuto još u 13. veku i bitisao je kroz vekove naizmenično pod italijanskom i francuskom zastavom, sve dok ga Šarl Treći od Monaka nije prodao Napoleonu Trećem za četiri miliona franaka u zlatu 1861. godine.

French-Riviera-small-towns-Menton-Glimpses-of-the-World

AZURNA OBALA Šta videti: Živopisni Menton kod granice sa Italijom

Glavni izvor prihoda ovde je poljoprivreda, većinom se uzgajaju masline i citrusi. Tako, ovde ćete naći specifičan festival limuna, koji se održava svake godine. Takođe, pokušajte da ne propustite da obiđete Bastion, građevinu koja je renovirana pod nadzorom Žan Koktoa. Tu se sada nalazi muzej sa njegovim radovima, među kojima je i veliki crno-beli mozaik “Salamander”. Kokto je freskom ukrasio i zid prostorije lokalne gradske kuće, u kojoj se održavaju građanska venčanja.

French-Riviera-small-towns-Glimpses-of-the-World

Detalj iz Rokebrun Kap Martana

Ne tako daleko od Mentona, nalazi se Rokebrun Kap Martan. Još jedan gradić na spisku “Azurna obala – Šta videti”. Zamak u Rokebrunu je jedinstven po tome što je jedini karolinški u čitavoj Francuskoj, a izgrađen je još krajem 10. veka. Zauzima impozantno mesto na vrhu stene i dominira malim srednjevekovnim gradom koji se pruža ispod i koji je pun uskih uličica, načičkanih kuća i krovova. Nije ni čudo što se ovo mesto našlo u jednom od putopisa iz serije “Šta posetiti u Francuskoj” na blogu.

Matis u Simieu

French-Riviera-Nice-station-Glimpses-of-the-World

Železnička stanica u Nici

Oko 13. godine pre nove ere Rimljani su izabrali antički keltski gradić Cemenelum da tu naprave svoje uporište. To je današnji grad Simie gde ćete naići na puno rimskih ruševina, fino sačuvanih ostataka Amfiteatra iz prvog veka naše ere, ili kupatila iz drugog. Ovde se nalazi i Muzej Matisa, a u njemu i pojedini radovi poznatog umetnika Anrija Matisa i nešto njegovih ličnih stvari.

Renoir-painting-Glimpses-of-the-World

“Vinogradi u Kanju”, slika Ogista Renoara

Još jedan gradić – Kanj-sur-mer, i još jedan umetnik – Ogist Renoar. On je ovde proveo poslednjih 11 godina života. Uprkos lošem zdravlju, Renoar je nastavio da slika, a ovde se sada čuva čitava kolekcija njegovih stvari, kako iz privatnog života (uključujući i invalidska kolica), tako i mnoštvo paleta i četkica koje je koristio. Videćete i nekoliko njegovih slika i skulptura, dok se u dvorištu nalazi bista njegove žene i poznata skulptura “Kupačica”. Svakako jedna od stanica sa spiska “Azurna obala – Šta videti”.

Pikaso u Antibu

French-Riviera-small-towns-Antibes-Glimpses-of-the-World

AZURNA OBALA Šta videti: Marina u Antibu

Ako vas zanima malo drugačija tradicija ovog dela Francuske, u gradiću Vijnev-Lub možete da posetite neobičan Muzej kulinarske umetnosti. Ovo je zapravo mesto gde se rodio Ogist Eskofje, koga “bije” reputacija da je bio “kralj kuvara i kuvar kraljeva“. Tipična provansalska kuhinja, opremljena svim mogućim kuvarskim pomagalima i kuhinjskim predmetima, sa izuzetnom kolekcijom od više od 15.000 jelovnika, od kojih neki datiraju još iz 1820. godine.

French-Riviera-small-towns-rooftops-Glimpses-of-the-World

AZURNA OBALA Šta videti: Simatično naselje Ez

Nakon Vijnev-Luba, naići ćete na jedan malo poznatiji grad – Antib, koga su zapravo osnovali Feničani u četvrtom veku pre nove ere. A u ovom gradu – Muzej Pabla Pikasa, čuvenog slikara koji se zaljubio u Azurnu obalu. Sa 39 godina se ovde preselio, 1920, i tu dočekao duboku starost. Jedan od razloga zašto se Antib našao u ovom tekstu “Azurna obala – Šta videti”, s pravom, složićete se.

French-Riviera-hilltop-small-towns-Glimpses-of-the-World

Ez na vrhu hridi na obali

Ostavite i dovoljno vremena za plažu ili tek napravite pauzu u drugim malim mestima poput Eza, Vilfranša, Treje, Bulurija, Agea. Ništa lepše nego da uživate u malim uvalama uz kristalno čisto more, crvenkaste stene i plažu, daleko od one trke i gužve, koja fizički nije toliko udaljena. Ako kojim slučajem odete u Age, setite se i da je čuveni pisac i pilot Antoan de San Egziperi leteo upravo ovuda, kada mu se srušio avion za vreme Drugog svetskog rata 1944. Tu je poginuo.

French-Riviera-small-towns-beach-Glimpses-of-the-World

Plaža u Vilfranšu (credit – Kristine Li of The Petite Wanderess)

Neverovatno kako svako parče Azurne obale ima dodatnu draž kada nešto više saznate o ovim malim mestima, zar ne! Definitivno nisu tek samo “plaža i more”.

*fotografije – Pixabay

Sledeći: KAKO SAM NAŠLA VAN GOGA U ARLU!

Svi tekstovi SERIJE o Francuskoj

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share